Kruche krążki przekładam mleczną masą. To jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie robię
Kilka lat temu przepis na te ciasteczka znalazłam w książce poświęconej kuchni Ameryki Południowej. Choć ciasteczka wyglądały bardzo efektownie, ich przygotowanie nie wydawało się trudne. Tak też wyszło w praktyce. Bez większego wysiłku upiekłam kruche krążki, a potem wykończyłam je w charakterystyczny sposób.
Kilka słów na temat Alfajores, czyli maślanych ciasteczek
Alfajores, bo tak nazywają się przygotowane przeze mnie łakocie, to klasyczne, maślane ciasteczka pochodzące z Ameryki Łacińskiej. Sąkruche i delikatne, a dzięki przełożeniu aksamitną masą kajmakową, dosłownie rozpływają się w ustach. Ciasteczka te po wypieku można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub polać czekoladą.
Jak zrobić efektowne ciasteczka maślane?
Przygotowanie tych efektownych ciasteczek składa się w zasadzie z dwóch etapów. Pierwszy to przygotowanie ciasta, uformowanie ciastek i ich upieczenie. Drugi to wykończenie ciastek, czyli przełożenie ich masą kajmakową oraz ozdobienie czekoladą i wiórkami czekoladowymi. Co ciekawe, do ciasta oprócz mąki dodaje się skrobię kukurydzianą. Nadaje ona ciastu wyjątkowej kruchości i delikatności.
Przepis: Ciasteczka maślane z kajmakiem
Kruche, maślane ciasteczka przekładane masą kajmakową
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Argentyńska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 150 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 200 g masy kajmakowej
- wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj żółtka i wanilię, zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i zagnieć delikatne, miękkie ciasto. Schłodź je.
- Pieczenie ciastekCiasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wycinaj z niego nieduże krążki (np. kieliszkiem). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-10 minut w 180 stopniach Celsjusza. Wystudź.
- Wykańczanie ciastekWystudzone ciastka przekładaj po dwa masą kajmakową, delikatnie je dociśnij. Brzegi obtocz w wiórkach kokosowych. Ciasteczka schłodź.
Ciasteczka maślane – cenne wskazówki
Oto kilka wskazówek, które pozwolą wam docenić prawdziwy smak tych maślanych ciasteczek.
- Ciasteczka maślane z masą kajmakową najlepiej smakują następnego dnia, gdy ciasto lekko zmięknie od nadzienia.
- Ciasteczka należy przechowywać do 4-5 dni w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu.
- Suche krążki maślane można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet do 2 tygodni.
- Zamiast masy kajmakowej do przełożenia ciasteczek możesz wykorzystać np.: krem czekoladowo-orzechowy, krem pistacjowy, marmoladę czy tradycyjny, wysoko słodzony dżem.